Hikvision Turbo HD és IP újdonságok 2018-ban

 

Minden évben a Hikvision (a világ vezető CCTV gyártója) termékújdonságait várjuk a legjobban, idén sincsen ez másképpen. Január utolsó napjaiban megjelent az EasyIP 2.0+ "G0" sorozat. Az elnevezésből könnyen kitalálható, hogy hálózati IP kamerákról van szó. Az új kamerák költséghatékony megoldásnak bizonyulnak majd a Hikvision IP kamerái között.

Az 1/2.8'' képérzékelő szenzorméret bemutatkozott már az 5MP, illetve a 8MP-es IP kameráknál, ahol rendkívül jó fényérzékenységgel találkozhattunk. A kamera képes éjszaka, minimális külső megvilágítás mellett, például egy köztéri lámpa fényénél színesben felvételt készíteni. A "G0" szériában helyett kapott és immáron széria felszereltség lett a valós 100-120dB WDR funkció is, melynek segítségével a sötét és a világos fényeket tudjuk kiegyensúlyozni. Ezek a funkciók még sajnos többnyire hiányoznak más gyártók alap IP kameráiból, ezért aki egy kimagasló minőségű felvételt szeretne rögzíteni, annak mindenképpen érdemes ezek közül kamerát választania. Ahogy azt már megfigyeltük, kezdenek kifutni a hagyományos infrával levő kamerák, most már minden új modell EXIR LED megvilágítást kap a tökéletes éjszakai felvételekért. Aki ismeri a Hikvision típuskódjait az tudja, hogy a termék nevében minden betűnek jelentése van, eddig az SD kártya kezelésre az "F" (Flashdisk) hívta fel a figyelmünket, ezeknél a modelleknél ez a névbe nem került feltüntetésre, de továbbra is támogatják a microSD kártyákat helyi rögzítés céljaként.

A Turbo HD termékvonal a csúcshoz közelít, bemutatkoztak a 8MP-es, 4K felbontású kamerák és DVR (HTHI) rögzítők. Amikor bemutatták az első HD-TVI kamerákat már akkor azt állította a gyártó, hogy a maximálisan átvihető felbontás az analóg rendszerben 8MP lesz. 2-3 évbe telt és már 4K felbontású analóg rendszerű kamerákat is felszerelhetünk otthonunk védelmére. Nem minden a felbontás, szokták ezt mondani, ami igaz is, mert nagyon sok szerepe van a képérzékelőnek is, azon belül is a fényérzékenységnek.A Hikvision DarkFighter termékcsaládból már jól ismert Ultra-low light érzékenységgel dolgoznak az új kamerák, ami rendkívül tiszta képet eredményez rossz fényviszonyok mellett is, többek között ez a technológia az alapja a rendszám-felismerő rendszernek is. A kábelek mellett helyet kapott az analóg kimenet is, ami mindenképpen előnyt jelent tesztelés és hibakeresés közben egyaránt. Még ha felbontásban nincs is tovább, a rögzítők tartogatnak újdonságokat a jövőben. Ezek közé tartozik, hogy a jövőben emelkedni fog a harmadik fél gyártó termékeinek magasabb felbontásban kezelése, eddig ugyan is csak 2MP FULL HD felbontásban tudjuk keverni a márkákat egymással.
Például a V3.5.40-es firmware-ben már 4MP-es AHD kamerákat támogatják a HQHI-K illetve, HUHI-K rögzítők.

Az új külsejű dome és csőkamera is letisztultra sikeredett, egyedi dizájn, nem hasonlít más gyártók termékeire, de ezt már megszoktuk.

További újdonságként egy egyedülálló funkciót mutattak be, ami nem más mint egy beépített Visual PIR érzékelő. Érkezett 3db 2MP-es új Turbo HD kamera, amiben a kamera lencséje mellé egy infra mozgásérzékelő került beépítésre. Ezen funkció sokkal pontosabb rögzítési beállításokat tesz majd lehetővé. Az érzékelő nem jelez be a fák mozgására, az autók közlekedésére, az emberek mozgására viszont igen. Így pontosan be lehet majd állítani a mozgásérzékelésen alapuló felvétel időzítést. Azt hihetnénk, hogy ez már elég nagy újdonságnak számít, de nem.. a Hikvision még egyes modellek esetén beépít egy nagy fényerejű LED megvilágítást is, ami mozgás érzékelése esetén pulzáló villogásba kezd ezzel felhívva magára a figyelmet. Az illetéktelen behatoló a váratlan fény hatására belenéz a kamerába, ami az optika rendkívüli érzékenységének köszönhetően a behatolóról kivehető felvételt is képes lehet majd készíteni, optimális körülmények között. Az érzékelő 11 méteres távolságban képes érzékelésre, aminek információit a videojellel együtt továbbítja az arra alkalmas rögzítő felé.

Radikális változások történtek a rögzítők szoftvereiben is. Ez várható volt, mert sajnos a tavalyi évben elszaporodnak a rosszindulatú hacker támadások a gyártó eszközei ellen. Az új, biztonságosabb firmware-ben már lehetőségünk van letiltani nem használ funkciókat, ilyen például az SADP elérés. Ezzel a lépéssel elrejthetjük a rögzítőnket az SADP hálózati felderítése elől. Lehetőség van a HTTP és az RTSP portok letiltására is, a HTTP porton keresztül elérhető webes bejelentkezési felület különösképpen veszélyes volt eddig támadás szempontjából, szinte a legtöbb támadás ezen felületen keresztül érkezik.