Bemutakoznak a Hikvision Turbo HD 4.0 4K kamerák

A Hikvision 2012-ben (itthon 2014) mutatta be először a Turbo HD jelátviteli megoldását, amivel forradalmasította az akkori piacot. Évről évre jöttek az új modellek, kezdetben 720p és 1080p, tavaly jelent meg a 3MP, idén pedig az 5MP felbontású kamerák. Sokan mondják, hogy az IP a jövő, ezt senki sem vitatja, de továbbra is ez a legjobb megoldás a már meglévő rendszerek korszerűsítésére, fejlesztésére.

A Hikvision a világ legnagyobb kamera megfigyelő rendszerek gyártója bejelentette, hogy már készülőben van a Turbo HD 4.0 termékcsalád, ami maximálisan 8 megapixeles felbontást támogat és nagy fényérzékenységű képérzékelővel is rendelkezik majd. A legújabb generációs Turbo HD 4.0 kamerák és rögzítők már a H.265+ tömörítésben is tudnak majd dolgozni, ami sávszélesség és a tárhely használat számára jelent igen jelentős megtakarítást az eddigiekhez képest.

8 megapixel (4K) felbontás koax kábelen, POC

Az első Turbo HD 4.0 kamerák BOX és varifokális csőkamera kivitelben érkeznek, a rögzítők pedig már 4K UHD HDMI kimenettel is ellátták. A gyártó ezt a szériát professzionális célokra szánta, nem fognak megjelenni belépőszintű, gyengített tudású modellek. Kíváncsian várjuk, hogy miként szerepelnek a kamerák a hasonló felbontású IP kamerák ellen.

A Hikvision által szabadalmaztatott Power Over Coax 2.0 (POC) képességgel felszerelt modellek lehetővé teszik, hogy ugyan azon a Koax kábelen áramoltassák az UHD felbontású video folyamot és a kamerának szükséges tápellátást is. Ez ismerős lehet az IP rendszereknél már megszokott PoE tápellátási formától „adat és táp egy kábelen” , feltehetőleg ezek voltak a kiindulási alapok a POC tervezésekor. A rögzítők a már megszokottakhoz hasonlóan továbbra is támogatják a TV-sor felbontású 960H analóg felbontást, az IP kamerákat és a harmadik féltől származó AHD kamerákat is ez által továbbra is hibrid kamera rendszereket alakíthatunk ki.

H.265+ tömörítés, helytakarékosság

Az új rögzítők nem csak a H.264 tömörítési szabványt támogatják, hanem a H.265+ technológiát is. A H.265+ lenyűgözően javítja a kódolási hatékonyságot, csökkenti a sávszélességet akár 75%-al a H.264-hez képest és mindezek mellett fele annyi tárterület szükséges. A bitrate érték csökkent, de az átviteli minőség továbbra is nagyon magas. Ez egy jelentős előrelépés a video tömörítésben, mivel jelentős megtakarítást jelent majd merevlemez használat során is. Ez jelentheti azt is, hogy elegendő lesz egy olcsóbb, kisebb méretű HDD-t választanunk, de nézhetjük arról az oldalról is, hogy ugyan olyan kapacitású HDD használata mellett közel 2x annyi tartalmat rögzíthetünk.

Ultra-Low light fényérzékenység

Az új Hikvision Turbo HD 4.0 szériás 4K kamerák az analitikából és a rendszám leolvasó rendszerekből ismert Darkfighter Ultra-Low Light felvételi képességeit használják. Ez a technológia rendkívül éles és színes képet biztosít nagyon alacsony 0.003Lux megvilágítás mellet is. Biztosak lehetünk abban, hogy ezek a kamerák már IP szintű minőséget fognak nyújtani a felhasználásuk során.